Opgraving Catharinastraat 91-93 1999

Archeologie
1590 tot 1610
Br 29 99 4 Br 29 99 4
/

Bij een noodonderzoek achter en in de toegangspoort van Catharinastraat 91-93 werd een beerput ontdekt met een uitzonderlijk rijke vulling. Dit huis behoorde, in de tijd dat de beerput in gebruik was, aan Charles de Héraugière, gouverneur van de stad Breda en in 1591 commandant van de troepen die met de list van het turfschip de stad hadden heroverd.

Br 29 99 topo new
Br 29 99 1824 new
De locatie van het noodonderzoek op de huidige topografie en op het kadastraal minuutplan uit 1824. In grijs het aangrenzende archeologische onderzoek.

In 1597 koopt hij het huis aan de Catharinastraat. Vanaf 1592 was de Héraugière al grond aan het aankopen, achter en naast dit perceel. Het ging hem met name om de aanleg van een grote tuin tussen het huis en de "oude stadsvesten" en die aansloot aan de voorname tuin Valkenberg. Pas eind jaren '90 zijn er aanwijzingen dat de Héraugière er met zijn gezin daadwerkelijk woont. De Héraugière sterft echter al in 1601 en het huis wordt in 1610 verkocht. Er zijn aanwijzingen dat de weduwe, Maria van Groenevelt, daarna resideerde in het in 1603 aangekochte kasteel de Emer.

Br 29 99 1a
Br 29 99 2
In de poort naar de binnenplaats kwam een aantal muren en vloeren tevoorschijn. Rechts de top van de (nog niet geleegde) beerput, overbouwd met jonger muurwerk.

Opmerkelijke vondsten bestaan uit kostbaar glaswerk, lederen boekomslagen, veel kleinmetaal w.o. veel huisraad, naaigerei etc. De inhoud van de beerput is in zgn. "big bags" geborgen en op het archeologisch depot zorgvuldig gezeefd. Het betrof uiteindelijk enkele kubieke meters grond die minutieus onderzocht zijn. De reden dat deze beerput niet is geleegd is waarschijnlijk een grote verbouwing door de nieuwe koper waardoor de put in onbruik is geraakt. De enorme variatie aan klein huishoudelijk materiaal, variërend van naaigerei tot kostbare wijnglazen doet vermoeden dat een grote hoeveelheid klein huisraad in één keer in de beerput verdwenen is. Dit zou kunnen samenhangen met de dood van de Héraugière en de verhuizing van de weduwe naar kasteel de Emer.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven